Стачка готвят в добричката рафинерия Калиакра
Стачка готвят в добричката рафинерия Калиакра / netinfo

Към ефективни стачни действия призова работещите в добричката рафинерия „Калиакра” областният синдикален лидер на КНСБ Гинка Василева.

От няколко дни е ясно, че собствениците на компанията от концерна Bunge Limited ще закрият линията за олио в Добрич. Официалното решение ще бъде взето на 10 юли в европейския офис в Женева.

Хората от ръководството на „Калиакра” не са диалогични” – заяви за Дарик Гинка Василева. Според нея е твърде възможно да не бъдат зачетени правата на работниците при предстоящите масови съкращения. Тя подчерта, че единственият начин да бъдат обезщетени законово работниците, е те да спрат работа, да подпишат споразумение и тогава да се върнат по работните места.

Във фирмата липсва подписан колективен трудов договор, затова от офиса на компанията в Женева препоръчват на място в България да се договорят условията по прекратяване на трудовите взаимоотношения.

На 7 юни е насрочено събрание на членуващите в синдикалните организации във фирмата, съобщи още Василева. Тогава ще бъде изготвен социален план, който ще бъде изпратен в Европейския работнически комитет за съгласуване.