Срутен мост откъсна прекия път към три села
Срутен мост откъсна прекия път към три села / netinfo

Мост се е срутил и е прекъснал пряката връзка с три села в община Летница, съобщи за Дарик директорът на гражданска защита Ловеч инж. Иван Чоканов. Инцидентът е станал в 2.30 часа през нощта.

8-метровата средна колона на моста се е скъсала и е повлякла цялото съоръжение в река Осъм. За инцидента са съобщили местни рибари, очевидци на срутването. Мостът свързва общинския център Летница със селата Горско Сливово, Кърпачево и туристическия обект Маарата.

Затруднено е движението в цялата община Летница, има обходен маршрут през Летница-Александрово-Чавдарци-Крушуна-Горско Сливово, който е с 20 км по-дълъг. На мястото днес е пристигнал Живко Недев, заместник-изпълнителен директор на фонд Републиканска инфраструктура, който е направил първоначалния оглед. Според неговата оценка не може да се говори за ремонт на моста, тъй като разрушенията са над 80%. Предстои изграждането на нов мост и започват предпроектни проучвания за това.

Съоръжението е строено по турско време, през 1958 г. е извършван ремонт на връхната дървена конструкция, която е сменена със стоманено-бетонна. Предполага се, че причината за срутването е влиянието на реката, която с течение на годините е подкопавала основите на моста. Видими пукнатини по него не е имало, той е бил в добро състояние. Пострадали и жертви няма.

Други новини от Плевен