СРС-та стават платени?
СРС-та стават платени? / Sofia Photo Agency
Подготвянето на специална тарифа за използване на специални разузнавателни средства (СРС) ще обсъди на разширеното си заседание съветът на управляващата коалиция. Идеята е на НДСВ и е представена на министъра на вътрешните работи. Жълтите са подготвили промени в Закона за използването на СРС-та, за по-строг контрол на употребата им. Форумът на управляващите ще се проведе в комплекса „Катарино” край Разлог.

Законопроектът предвижда още в бюджетите на органите, които могат да поръчват СРС-та, да има перо за разходите по тях. Според запознати подслушването на един телефон струва около 100 лева дневно.

Сред поправките е заложена неведнъж дискутираната идея вътрешният министър и шефът на ДАНС да нямат право да разпореждат използване на специални разузнавателни средства в рамките на 24 часа, без разрешението на съда, както е сега. В двудневното разширено заседание на коалицията ще участват освен ръководствата на трите партии БСП, НДСВ и ДПС и председателите на парламентарните групи и комисии от мнозинството. На срещата ще бъде обсъден планът за изпълнение на актуализираната управленска програма и необходимостта от структурни промени в изпълнителната власт. Акцент на дискусиите ще бъдат социалната и здравна политика, както и реформата в МВР.

За утре е предвидено обсъждане напредъка в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, както и набелязване на мерки за подобряване на процеса по усвояване на еврофондовете.