СРС даде ход на дело срещу Волен Сидеров
СРС даде ход на дело срещу Волен Сидеров / netinfo

Състав на Софийския районен съд даде ход на гражданското дело срещу лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, образувано по Закона за защита от дискриминацията. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Ищец по делото е Сунай Чалъков, който моли съда да установи, че "крайните антисемитски, антитурски, антиромски, хомофобски, антимюсюлмански, антипротестантски и антикатолически изявления на Сидеров, публикувани в негови книги, статии, речи и предавания, съставляват тормоз на основата на етнос, религия, език и сексуална ориентация като форма на дискриминация, както и подбуждане към дискриминация".

В исковата молба се сочи още, че целта е Сидеров да бъде осъден, за да се въздържа в бъдеще от изявления, подбуждащи към дискриминация, без да му се иска някакво обезщетение или наказателна отговорност.

Съдът прие предоставените от ответника писмени доказателства - справка за наказателни постановления на СЕМ срещу ТВ "СКАТ" и фонограма на предаването "Атака" от 22 юни 2005 г., изготвено от СЕМ.

Освен това съдът даде последна възможност на Сидеров да се яви в следващото съдебно заседание, за да отговори на въпросите на ищеца. При неявяването му, посочените в исковата молба обстоятелства може да се приемат за доказани, допълват от съда.

Следващото заседание ще се състои на 20 март, когато се очаква съдът да изслуша двама свидетели на ищеца.

Срещу Волен Сидеров се водят още пет граждански дела по ЗЗОД, се допълва в съобщението.