Срещите с граждани в Министерския съвет вече ще са специализирани
Срещите с граждани в Министерския съвет вече ще са специализирани / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Срещите на гражданите с правителството ще се правят по предварително определени сектори. Премиерът Пламен Орешарски се срещна с представители на граждански и неправителствени организации и прие тяхното предложение за специализиране на бъдещите дискусии с министри и специалисти.

Лекарствената политика е сред важните теми за правителството тази година. В звената, занимаващи се с лекарствената политика има разкъсване - един взема решенията, а друг плаща. Затова са и дефицитите в НЗОК, каза Орешарски. Парите за лекарства като относителен дял от разходите на НЗОК са много спрямо парите за болнична помощ, каза премиерът. Ще бъде оптимизирана цялата лекарствена политика и там, където може, ще има централизирани търгове, които да свалят цените на лекарствата. Трябва обаче да се съобразяваме с доставчиците, за да не се стига до дефицит, допълни Орешарски.

Няма промяна в позицията на правителството относно добива и проучването на шистов газ. Това е евтин, но рисков източник на енергия и затова не се обмисля промяна в забраните за проучване и добив, заяви Орешарски в отговор на въпрос дали държавата ще разреши проучването на шистов газ.

Законовите промени, свързани със защитата на потребителите, както и антимонолното законодателство, са вече в парламента, но има спешни законопроекти като например Изборният кодекс, посочи още премиерът по време на дискусията.

Няма банка, която да държи над 25% от парите на държавата, каза Орешарски. Към края на ноември 2013 г. една банка съхранява малко над 22% от държавните авоари, има още няколко банки с по-нисък дял, така че разпределението на парите на държавата във финансовите институции е диверсифицирано.

Споразумението с американската компания „Уестингхаус” е за предварително проучване за изграждане на нов блок н АЕЦ „Козлодуй”. Строежът на реактора не е договорен с никого. Това може да стане само с процедура за обществена поръчка, каза Орешарски. България е в процедура на съдебен арбитраж относно АЕЦ „Белене” и затова се въздържам от коментар на въпроси по темата, каза Орешарски. Разсекретяването на договорите в енергетика практически е невъзможно, защото другата страна в тях не би се съгласила, каза Орешарски по време на дискусията, предаде БТА.

Ако обаче има данни за нарушен обществен интерес, се сезират контролните органи и тогава не е необходимо да се търси съгласието на другата страна, посочи Орешарски.

Не е лесно да се намерят и назначат ръководните кадри в енергетиката. Ще продължим да търсим за тези места подходящи професионалисти, каза още премиерът.