Сребърен ритон откри екипът на Китов
Сребърен ритон откри екипът на Китов / netinfo

Сребърен ритон откри екипът на професор Георги Китов по време на разкопките край Сливен. Новината потвърди директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков. Ритонът е открит на Далакова могила до село Тополчане в тракийски гроб от IV век преди Христа. Стените му са облицовани с дърво. С човека са погребани два коня. Виждат се три много големи амфори, отлично запазени, сребърен шлем, един бронзов съд и един сребърен ритон. Ритонът е с глава на рогато животно, най-вероятно сърна.

Два пръстена от тракийско време – единият с изображение на тяло на грифон, а другият на богиня, вероятно Бендида, и бронзов съд за миене на крака откриха в петък археолозите. Екипът на телевизия "Дискавъри" вече започна снимки на работата на експедицията. Експедиция ТЕМП на д-р Георги Китов е набелязала 14 могили източно от Сливен, които да бъдат проучени за три месеца.

Изследванията обхващат тракийски могили в землищата на пет сливенски села - Тополчане, Калояново, Трапоклово, Горно Александрово и Блатец и ще струват 300 000 лева, 90 хиляди от които са осигурени от община Сливен. Според сключения с експедиция ТЕМП договор, откритите при разкопките находки ще постъпят в Регионален исторически музей - Сливен.