Спряха от продажба опасни проходилки
Спряха от продажба опасни проходилки / cнимкa: Комисия за защита на потребителите

Два модела проходилки бяха спрени от продажба, защото употребата им може да доведе до нараняване на децата. Незабавното им и ефективно изтегляне от пазара е по заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, съобщават от комисията.

Проходилките са с формата на конче и мече и са открити в столичен магазин за детски стоки. Изработени са от пластмаса, с текстилна седалка са и имат метална сгъваема конструкция. Те крият риск от нараняване поради естеството на конструкцията и изработката им. Лабораторните анализи сочат, че проходилките не отговарят на изискванията по отношение остротата на ръбовете, което може да доведе до порязване на детето.

И на двете проходилки заключващият механизъм е само един и се освобождава с едно действие, а сгъването става без използване на инструмент. По стандарт заключващите механизми трябва да са най-малко два, като всеки от тях да бъде независим. За рисковете, които крият проходилките, търговецът е задължен да отправи предупреждение към потребителите и да организира изземването им от свои клиенти, които евентуално са закупили този артикул.

За да бъде предотвратен повторен внос на тези модели проходилки, с вида им и рисковете, които крият, е запозната и Агенция „Митници".