Спряха от експлоатация два строителни крана след проверки
Спряха от експлоатация два строителни крана след проверки / БГНЕС, архив

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация два повдигателни съоръжения (строителни кранове под 10 тона) след внезапни проверки на шест строежа в София, съобщиха от службата.

Акцията е свързана с писмо от прокуратурата. Проверките са извършени съвместно с Икономическа полиция и Главната инспекция по труда.

Кран падна върху покрива на бензиностанция, трима пострадаха

Общо са проверени шест строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН.

Каква е най-вероятната причина за падането на кран върху бензиностанция?

Агенцията ще състави и 4 акта за административно нарушение. По време на акцията са установени нерегистрирани товарозахващащи приспособления.

Освен това е бил сключен договор за поддържане на съоръжения с повишена опасност с фирма заличена от регистъра на агенцията. Други нарушения са липса на сменен дневник и липса на дневник с проверки на товарозахващащи приспособления.

Проверките продължат.

Кадри от падането на крана върху бензиностанция в София (ВИДЕО)

На 14 април строителен кран падна върху бензиностанция на бул. „Никола Вапцаров“ в София. Смачкани бяха бензиноколонките. Незабавно районът беше обезопасен, нямаше теч на гориво. Пострадаха трима души. В машината нямаше кранист, а се управляваше дистанционно.

Първоначалните разследвания показаха, че вероятната причина за падането на близо 20-метровия кран е техническа неизправност.