Спряха екстрадицията на арменско семейство в Петрич
Спряха екстрадицията на арменско семейство в Петрич / снимкa: Sofia Photo Agency
Спряха екстрадицията на арменско семейство в Петрич
23033
Спряха екстрадицията на арменско семейство в Петрич
  • Спряха екстрадицията на арменско семейство в Петрич

Министър Божидар Димитров временно е спрял изпълнението на заповед на полицията в Благоевград за екстрадиция на арменско семейство, което от години живее в Петрич без документи за самоличност.

Според подписана заповед от Йордан Кочев, началник на служба "Миграция" към полицейската дирекция в Благоевград, Сансар и Марина Согомонян, заедно с двете им деца, е трябвало силово да бъдат изведени от страната на 27 октомври. Семейството е изпратило жалба и молба за закрила до министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, и до премиера Бойко Борисов.

Драмата със семейство Согомонян датира още от 2003 година. От тогава е и първата заповед за принудително изселване на арменците, които най-напред пребивавали в Сандански, а след това в Петрич. Семейството е загубило водените дела за получаване на български документи за самоличност и оставането им в южния град, където имат къща.

Въпреки че нямат лични карти, децата на Сансар и Марина - Тигран и Татевик - са успели да завършат средното си образование в Петрич, благодарение на кмета Вельо Илиев и неправителствени организации.

Сега семейство Согомонян се надяват на подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и на министър Божидар Димитров. Петиция, инициирана от граждани в Петрич, в която са събрани близо 5000 подписа, е изпратена и до президента Георги Първанов.