Спрени пари може да блокират пернишките пътища през зимата
Спрени пари може да блокират пернишките пътища през зимата / netinfo

Няма инертни материали в складовете на фирмите, ангажирани с пътната поддръжка през зимата в Пернишка област. Причина за това е спряното финансиране по нареждане на бившия вече шеф на Националната агенция „Пътна инфраструктура” Димитър Иванов.

На заседание при областния управител на Перник Иван Димитров шефът на областното звено „Пътна инфраструктура” Тано Георгиев алармира, че движението в региона ще бъде блокирано при първия по-обилен сняг. За да се избегне представената от него апокалиптична картина, е необходима заповед на ръководството на Национална агенция „Пътна инфраструктура” за спешно финансиране.

По разпореждане на бившия директор на агенцията Димитър Иванов от 1 юли са прекратени всички текущи ремонти на републиканските пътища. Освен че шосетата са разкопани, не е плащано на фирмите, ангажирани са зимната поддръжка, не са им отпуснати и средства за купуване на инертни материали за предстоящия сезон, обясни Тано Георгиев.

При необходими 10 000 кубика инертни материали и 5000 тона сол в момента област Перник има в наличност 2000 кубика луга и само 50 тона сол, като резервата е от миналата година. Според Танов подобна е ситуацията и в останалите региони на страната.