сграда за спорт
сграда за спорт / iStock
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и нейните заместници Петър Георгиев и Петър Бучков проведоха работна среща с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов и заместник-председателя Михаил Кончев.

По време на срещата беше коментирана необходимостта от данни, обхващащи спортната инфраструктура в страната, нейното състояние, както и анализ на населението и неговите потребности от физическа активност.

Министър Лечева сподели пред представителите на НСИ, че в момента липсват актуални данни и не може да се направи реална оценка нито на спортните съоръжения, които не са картографирани, нито на физическата годност на българите.

„Мандатът на нашето правителство е кратък, но искаме да оставим на следващото хоризонт за действие, защото европейските статистики са повече от тревожни. Според последното изследване на Евробарометър над 60% от българите казват, че никога не са спортували. Ако искаме здрава нация, спешно трябва да направим опит да променим тази тенденция. Но затова трябва да сме наясно с какви съоръжения разполагаме, какво е тяхното състояние, къде в България има нужда от басейн, къде от футболно игрище, къде от зала за баскетбол, волейбол, гимнастика, къде от велоалеи“, коментира министър Лечева.

Весела Лечева беше категорична, че подобни проучвания са важни, за да не се пропилява хаотично обществен ресурс и да има резултати.

„По предишни програми имаше много порочни схеми с построяване на стадиони в малки населени места, където няма кой да ги използва. По този начин парите бяха изхарчени непрозрачно, но още по-лошото е, че не беше защитен общественият интерес и това усилие не доведе до повече спортуващи българи. Затова демографският анализ, проучването на навиците на българите и картографирането на спортната инфраструктура са изключително важни“, добави Лечева.

Представителите на НСИ съобщиха, че имат готовност за подобен тип проучвания. След като наскоро приключи и националното преброяване на населението, националната ни статистика разполага с точни данни за българското население.

ММС и НСИ ще работят заедно, за да направят карта на спортните обекти в страната, както и модел, по който да се следи физическата годност на нацията.
БГНЕС