Спор за периода на отчитане на електромерите
Спор за периода на отчитане на електромерите / netinfo

Искането на чешката компания CEZ електромерите да бъдат отчитани на три, а не на един месец, предизвика спор между представителите на компанията и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/.

Комисарите поставиха въпроса за ползата за потребителите от удължения период на отчитане. Тази мярка ще свие разходите и ще намали натиска върху цените на тока, отговориха от CEZ.

Отчитането на електромерите на клиентите на CEZ на три месеца ще започне след приемането на общите условия, които регламентират отношенията на енергодружествата с потребителите. Заседанието на ДКЕВР по тях е на 18 юни.

От комисията препоръчаха абонатите да получават междинни извлечения за сметките си всеки месец, въпреки че електромерите ще се отчитат на три месеца, токът ще трябва да се плаща всеки месец и ще бъде спиран при закъсняло плащане.

3,6 млн. лева годишно струва на CEZ отчитането на електромерите и изпращане на месечни извлечения, съобщи Георги Ников – мениджър „Регулации” в компанията. Част от комисарите заявиха, че няма да подкрепят искането електромерите да се отчитат на три месеца, а в останалото време да се плаща на база.