9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от ДБ, заяви Александър Симов от БСП
Част от депутатите се скараха заради 9 септември, когато през 1944 г. в България е извършен преврат. По време на декларацията на левицата, прочетена от Александър Симов, парламентарната група на "Демократична България" напусна пленарната зала.

Пръв взе думата съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. За да има помирение, трябва да има покаяние, посочи той в декларация от името на парламентарната група.

"Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. Искам без да звучи патетично, но трябва да бъдат припомнени определени обстоятелства, защото е важно да има памет за това, което се е случило", заяви още Атанас Атанасов.

Александър Симов от БСП обаче го контрира, че 9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от "Демократична България".

"От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от "Демократична България" Половината от тук са деца на старата номенклатура", започна своята декларация Александър Симов.

Той посочи, че парламентарната трибуна помни страшно много политически есета на тема 9 септември.

"Помни страшно много политически упражнения. Тази трибуна помни всякакви оратори, които са изкарвали политическите си комплекси по най-неочаквани и поетични начини. Изненада няма. 9 септември не трябва и не може да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили, които защото не могат да предложат план за България днес, постоянно да се опитват с мръсните с ипръсти да бъркат в историята", каза още Александър Симов.

По време на декларацията на Александър Симов депутатите от "Демократична България" напуснаха залата.

"Напускайте залата, доказвате само колко съм прав", подчерта Симов.

По думите му от "Демократична България" са готови да кажат всичко, но когато дойде момента да чуят чуждото мнение, напускат залата. "Ето това постоянно разделение в България ражда нашата невъможност да родим съвместен проект за бъдещето.

По думите му онова, кето е станало може да бъде критикувано много, но е започнал строежа на една друга Бългаия. "Започна строеж на нещо различно и никой няма право да казва на хората, които са се борилии че са дали живота си, че са престъпници. Дадените жертви от левицата, срещат ето това - напускането на залата, махането от тук и след това после си викаме защо в България нищо не върви. Защото нашата история я използват ето такива - децата на старата номенклатура, за да могат да пишат политически биографии", каза още Александър Симов.

Според него на историята трябва да може да се гледа спокойно.
Агенция "Фокус"