Спор около собствеността на „Александър Невски” бави ремонт на храма
Спор около собствеността на „Александър Невски” бави ремонт на храма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спор около собствеността на „Александър Невски” бави ремонт на храма
58104
Спор около собствеността на „Александър Невски” бави ремонт на храма
  • Спор около собствеността на „Александър Невски” бави ремонт на храма

На пролет собствеността на храм-паметника „Александър Невски” да бъде изяснена и той да остане в ръцете на Светия Синод. Такава надежда изрази пред Дарик директорът на Дирекцията по вероизповеданията към кабинета Емил Велинов.

В неделя с празнична литургия беше отбелязана 100-годишнината на храма.

По думите на Велинов архиереите са отказали помощ от държавата за таксите след изготвянето на данъчната оценка на имота, за да може да се стигне до придобиването на нотариален акт за собственост на името на църквата и са решили сами да поемат тези разходи, които могат да се окажат сериозна сума. Докато това се случи, обаче в храма не може да се извърши спешен ремонт, какъвто отдавна е нужен, защото продължава да се руши.

В началото на лятото председателят на храма епископ Тихон разказа пред Дарик, че паметникът се разпада и има спешна нужда от ремонт.

Досега нужният ремонт не е започнал поради проблемът с изясняването на собствеността. Църквата не е приела предлаганата от държавата помощ, разказа пред Дарик шефът на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов

Докато този казус се изясни, да са живи и здрави, както хората, които го поддържат от страна на църквата, така и дарителите като Дядо Добри, който посреща често на входа миряните с молба за стотинки за храма и се оказа неговият най-голям дарител досега.