Спират топлата вода на нередовните платци
Спират топлата вода на нередовните платци / netinfo
От днес жителите на София, Плевен, Враца и Бургас могат да останат без топла вода. От "Булгаргаз" съобщиха за Дарик, че вече са започнали да намаляват подаването на природен газ към дружествата в четирите областни града. На първия етап топлофикациите ще спрат топлата вода в сградите, в които 90 процента от домакинствата имат просрочени задължения.

„Булгаргаз” е започнал да намалява подаването на газ по райони в София, Плевен, Враца и Бургас според представените от топлофикационните дружества графици. От своя страна служителите на топлофикациите ще спират топлата вода първо на всички сгради, в които 90 процента от домакинствата имат просрочени задължения за повече от два месеца, съобщиха за Дарик от газовата компания. Това означава, че в един жилищен блок, в който живеят 100 семейства, топлата вода ще бъде спряна, ако 90 от тях имат задължения към топлофикация. Проблемът за потребителите е, че не знаят има ли риск да останат без топла вода, защото нямат информация колко от домакинствата в тяхната жилищна сграда са изрядни платци и колко не са.

Ако първият етап не даде резултати, топлофикациите ще спрат топлата вода на сградите с над 50 процента просрочени задължения, като след като бъде спряна топлата вода, дружествата ще спрат и парното отопление.

Напълно застраховани от спиране на топлата вода и парното са само болниците, училищата, детските градини и социалните домове.

Четирите топлофикации в София, Враца, Плевен и Бургас дължат близо 235 милиона лева на „Булгаргаз”. От газовата компания призоваха абонатите да плащат сметките си за парно, за да се нормализира ситуацията с подаването на природен газ.