Спират рекламите на Хилд в медиите
Спират рекламите на Хилд в медиите / cнимка: Sofia Photo Agency

Само съдът може да прекрати вече сключени договори с компанията Хилд, обясни в парламента заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Компанията Хилд предлага на възрастни хора покупката на жилищата им срещу осигуряване и на пожизнена месечна рента.

България има горчивия опит от най-различен тип измами, в които държавата не упражнява регулаторните си права, обясни председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев и напомни за т.нар пирамиди от 90-те години. Според него дружеството Хилд е започнало да осъществява масирана дейност, а не попадало под никакви регулации.

"Нямаме достатъчно гаранции, че тези възрастни хора, техните средства и имоти ще бъдат гарантирани", каза още Цонев. Затова в Кодекса за застраховане се вкарва текст, според който дейността на Хилд се смята за животозастраховане и дружеството ще трябва да получи съответния лиценз.

Това дружество трябва да има всички обезпечителни фондове и гаранционни фондове, чрез които държавата гарантира правата на хората, смята Цонев. Той е сезирал Комисията за защита на потребителите да бъдат спрени рекламите в медиите на Хилд.

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн очаква през следващата година да има известно увеличение на застраховката „Гражданска отговорност”. За 6 застрахователни компании със сигурност ще има поскъпване, защото комисията ги е предупредила, че заради много евтините застраховки реализират загуби. Останалите сами ще решават дали да вдигат цените, посочи Агайн.