Спират пещи в Кремиковци
Спират пещи в Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency

Не би трябвало да има аварийна ситуация в „Кремиковци”, ако се наложи спиране на някои от мощностите. Това заяви синдикът на „Кремиковци” Цветан Банков. По думите му, „Кремиковци” е в режим на спиране от миналата нощ, когато е бил критичният момент за предприятието.

Според Банков ситуацията засега е критична, а не аварийна, но това зависи от много други фактори. „Ако няма някакъв проблем с транспорта, ако няма някакъв проблем с освобождаването, ако няма някакъв проблем по железниците, би трябвало да приключи този процес на консервиране според предвидените нормални рамки”, коментира синдикът.

Банков определи като „напълно реален" шансът „Кремиковци” да се върне отново в експлоатация, като според него за това е необходимо някои да осигури суровини „Нов собственик и много, много шанс”, коментира Банков.

Банков заяви, че е разговарял с министъра на извънредните ситуации Емел Етем, тъй като се е нуждаел от методическо съдействие, но не е потърсил мнението на министъра на икономиката Петър Димитров.

Ръководството на „Кремиковци” пък взе решение и създаде организация за поетапно и безопасно извеждане от експлоатация на доменни пещи номер едно и номер три и на коксохимичните батерии, в случай че не бъдат осигурени необходимите количества доставки. Това заяви Стоян Пирилов, технически директор на предприятието. По думите му, не се планира спиране на агрегати до понеделник на базата на договорена доставка на суровини.

Оперативният изпълнителен директор на комбината "Кремиковци" Пламен Стоянов пък изрази притесненията си, че България няма опит при спирането на коксохимическото производство и ако това се случи, то повече не може да бъде възстановено.