Спират камионите през Дунав мост заради дупките
Спират камионите през Дунав мост заради дупките / снимки: БГНЕС

Преустановява се движението на товарни автомобили над 10 тона по Дунав мост, в двете посоки, на път І-2 Русе - Разград. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Мярката се налага поради повреда на пътната настилка и стоманобетонната плоча на мостовото съоръжение.

Заключението от извършения оглед на авариралия участък от Дунав мост е, че се наблюдават разрушения, недопускащи преминаването на автомобили с обща маса над 10 тона. Предприети са действия за безопасното преминаване на останалата част от автомобилния трафик.

Ограничението ще бъде премахнато, след извършването на необходимите ремонтно-възстановителни работи. Тежкотоварните автомобили над 10 тона да ползват другите ГКПП с Румъния, уточняват още от АПИ.

Спират камионите през Дунав мост заради дупките
netinfo

По-рано БГНЕС съобщи, че част от Дунав мост в българския участък е пропаднал тази нощ, след като в бетонната конструкция зейнала огромна дупка. Само за 12 часа дупката се е разширила от 40 см на един метър. Бетонните отломки са паднали на жп линията, която преминава отдолу.

По думите на специалистите от Пътно управление-Русе причината са остарялата конструкция на Дунав мост, който е на 60 години, както и интензивният трафик. За едно денонощие по моста преминават близо 4000 автомобила, половината от които са тирове. Предстои в понеделник специалисти от АПИ заедно с русенските си колеги да огледат състоянието му и да преценят какъв ремонт трябва да се извърши.