Спешно изведоха самотна майка и двете й деца от полусрутена къща в Омуртаг
Спешно изведоха самотна майка и двете й деца от полусрутена къща в Омуртаг / снимка: DarikNews.bg, Търговище
Спешно изведоха самотна майка и двете й деца от полусрутена къща в Омуртаг
71155
Спешно изведоха самотна майка и двете й деца от полусрутена къща в Омуртаг
  • Спешно изведоха самотна майка и двете й деца от полусрутена къща в Омуртаг

Самотна майка от Омуртаг отглежда двете си малки деца в полусрутена сграда, опожарена в началото на отоплителния сезон. След този сигнал областната администрация в Търговище се самосезира и започна търсене на решение на проблема.

Съвместно с администрацията и кмета на община Омуртаг Неждет Шабан беше направена проверка, която установи, че паянтовата къща, която е определена за събаряне, е с лоши битови условия.

Сградата е повредена при пожар в началото на отоплителния сезон и има риск от пропадане на покрива. Токът в жилището е спрян заради сметки за два месеца за близо 400 лв. Сумата е била натрупана, въпреки че в стаята на Румяна и двете й деца няма електрически уреди, които да консумират толкова енергия. Версията на жената е, че вероятно някой се е прикачил и е навъртял сметките.

Самотната майка е безработна и отглежда двете си деца на 6 и 8 години с месечни доходи от около 100 лв. От Община Омуртаг са я включили в социална трапезария и осигуряват храна, за да подпомогнат жената и децата й.

Областната администрация в Търговище и ръководството на община Омуртаг, само за два дни са успели да намерят ново жилище за тричленното семейство. То ще бъде преместено в общинска гарсониера. Вече е издадена заповед за настаняване. Изчаква се предишният наемател да освободи апартамента.

В момента се търсят и възможности за устройване на работа на самотната майка, за да може да издържа децата си. 8-годишното момиче и 6-годишното му братче посещават занятия. Въпреки ограничените средства, те са добре обгрижвани, заявяват от областната администрация в Търговище и отправиха апел към фирми от Омуртаг да помогнат, като наемат на работа майката, за да останат децата при нея и да бъдат отглеждани в семейна среда.