Спецзвено подхваща районните кметове за корупция
Спецзвено подхваща районните кметове за корупция / netinfo

Специален отдел към Столичната община ще проверява сигнали за корупция сред висшите етажи на местната власт, под които се разбират районните кметове. Антикорупционното звено ще проверява и сигнали за рушвети, искани от служители на общинската администрация. Това каза за Дарик радио заместник-кметът по сигурността Цветан Цветанов. Той допълни, че отделът вече работи реално, но предстои да се одобри структурно. Цветанов подчерта, че до 10 дни ще бъде образувано дознание за извършени нарушения от длъжностни лица в общинското предприятие „Вътрешни услуги”, в което върви проверка.

Засега спецзвеното се ръководи от началника на Столичния инспекторат Гален Ганчев. Заместник-кметът посочи като реални действия извършените вече проверки в "Топлофикация-София" и "Озеленяване", които показаха драстични нарушения.

Това е начинът да се борим реално с корупцията, да има ефективно действащо звено, което да бъде на пряко подчинение на кмета и началника на инспектората, за да може да се бори възоснова на сигналите, които постъпват за корупция сред районните кметове и срещу служителите на администрацията по високите етажи на властта в Столичната община, каза Цветанов.

Относно проверката в общинското предприятие "Вътрешни услуги" той каза, че до няколко дни ще има образувано дознание срещу бившия началник на отдела и други длъжностни лица за извършени служебни престъпления.

Едно от констатираните неща е бракуване на автомобили, а след това отново регистрирани и купувани за 60-80 лв. за експлоатация от лица в отдела, уточни Цветанов. Той каза, че бившият директор на "Вътрешни услуги" е бил подвластен на злоупотреба с алкохол.

Според Цветанов заради сериозните проверки в общинските фирми, дружества и отдели има неспокойствие сред "някои общински съветници и високопоставени представители на държавата".