Спецсъдът отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ в Силистра

Милен Пенчев е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии

/ БГНЕС
Милен Пенчев е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии
Специализираният наказателен съд отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ в Силистра Милен Пенчев. Той е обвинен за издаване на фалшиви документи за придобиване на максимални пенсии срещу 10 000 лева. Решението на съда не е окончателно и подлежи на протест и обжалване в тридневен срок.

Пред медиите Пенчев коментира, че няма никаква схема.

Шефът на НОИ в Силистра излиза на свобода под домашен арест

Според съда Милен Пенчев не може да попречи на разследването или да повлияе на свидетели, тъй като е под домашен арест. Съдът обаче отстрани от длъжност Стоянка Симеонова, която е началник отдел "Пенсии" в НОИ-Силистра. Тя е на свобода под парична гаранция, и въпреки че е в отпуск по болест, според спецсъда Симеонова може да въздейства върху разследването и разкриването на истината.

БГНЕС

Съдът посочи още, че от събраните към момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Пенчев и Симеонова имат съпричастност към повдигнатите им обвинения. Те са обвинени за участие в престъпна група и неправомерно отпускане на максимални пенсии в Силистра чрез фалшиви документи.

Над 10 задържани в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души, сред които и шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра. Те бяха задържани за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност по случая. Под надзора на Специализираната прокуратура бяха направени претърсвания и изземвания от 14 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети бяха документи, сред които ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.

БГНЕС

Досъдебното производство бе образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент.  По случая са установени 20 души, на които са отпуснати пенсии по този начин.
БТА