/ БГНЕС
Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста, реши Специализираният съд.

Мярката взета за Димов е „задържане под стража”. Определението не е окончателно и може да се обжалва пред апелативния спецсъд.

Нено Димов е в ареста, след като беше обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Димов подаде оставка от поста в МОСВ от ареста, а премиерът Борисов я прие. Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

Нено Димов в спецсъда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си


Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че 23 месеца поред е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода. Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, ако бъде на свобода Нено Димов може да повлияе на свидетели, както и на събирането на доказателства или да извърши друго престъпление.

Според съдебния състав обвиняемият Нено Димов е съпричастен към престъплението, за което е привлечен. Съдът отбеляза, че по делото липсват доказателства за това министърът да е делегирал правомощия на друг, относно водните ресурси. Съдебния състав потвърди и доводът на прокуратурата, че има вероятност Нено Димов да направи опит да въздейства на служители.

Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост

Съдията посочи още, че отговорност за тежкия режим в Перник "следва да бъде установена и задължение на държавата и правозащитните органи е да създадат условия за установяване на фактите".

Адвокат Ина Лулчева посочи, че определението на съда е "израз на безпомощност". Тя обясни, че Димов е утвърждавал графиците за водоподаване на язовирите в цялата страна. "Всички писма - по язовир "Студена" и по всички язовири - които са приложени по делото са подписвани от зам.-министъра, ресорен за водите, Красимир Живков", каза още Лулчева. По думите й никой друг освен съответното ВиК дружество не може да заяви водоползване и то посочва какво е нивото на язовира, но до октомври не е било отчетено, че има проблем с язовира.

Адвокат Лулчева заяви също, че според Нено Димов всички в министерството са си вършили работата и той няма основания да се съмнява по начина, по който те са правили това.

Каракачанов предлага Искрен Веселинов за екоминистър?


Прокурор Ангел Кънев заяви, че разпитите по делото продължават, включително е призован за разпит зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, както и други длъжностни лица. По думите му Живков е подписвал друга кореспонденция, а не тази за графиците и разрешенията за водоползване. Подписал е единствено изменение на графика за водоползване през ноември тази година.

Предстои оставката му да бъде гласувана и от Народното събрание в първите дни след зимната ваканция на депутатите. Димов е поредният министър, който изпада от кабинета “Борисов 3”. Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов.