/ МВР, пресцентър
Във Варна е образувано досъдебно производство за контрабанда на благородни метали, съобщи окръжният прокурор на крайморския град Красимир Конов. Той представи случая заедно с наблюдаващия прокурор Радослав Лазаров и началника на отдел „Североизточен“ на ГДБОП комисар Деян Горанов.

Операцията е реализирана на 9 декември. От магазин във Варна са иззети голямо количество накити, чиято тежест е около 14 килограма. Лазаров уточни, че тепърва ще бъдат правени експертизи за количеството и качеството на бижутата, както и с какви средства са придобити.

ГДБОП акция злато Варна
МВР, пресцентър

ГДБОП акция злато Варна
МВР, пресцентър

Работната квалификация на досъдебното производство е за контрабанда, обясни още прокурорът.

По думите му основната цел в рамките на разследването ще бъде да се установи произходът на изделията и дали са маркирани според изискването на българското законодателство.

ГДБОП акция злато Варна
МВР, пресцентър

ГДБОП акция злато Варна
МВР, пресцентър

При операцията собствениците на магазина са предоставили документи, според които златото е с произход от 1995, 1996, 2002 и 2007 година. 

"Това означава, че през всичките тези години изделията са стояли в магазина и не са търгувани, което е възможно, но твърде малко вероятно", посочи Лазаров.

Предстои и установяване дали се касае наистина за благороден метал, или имитация на такъв. 

Работата по случая продължава, все още няма задържани.