Специализираната комисия е установила конфликт на интереси при 30 случая
Специализираната комисия е установила конфликт на интереси при 30 случая / снимка: БГНЕС
Специализираната комисия е установила конфликт на интереси при 30 случая
54071
Специализираната комисия е установила конфликт на интереси при 30 случая
  • Специализираната комисия е установила конфликт на интереси при 30 случая

Над 30 случая на конфликт на интереси е установила ресорната парламентарна комисия през първата година от работата си, съобщи председателят на комисията Филип Златанов.

По думите му 98% от решенията по тези случаи се обжалват, като съдебната процедура продължава повече от година и досега няма издадено наказателно постановление по нито един от обжалваните случаи. Единственото решение, което не е обжалвано, установява конфликт на интереси при директора на габровския резерват "Боженци" Ели Петрова, която ще бъде отстранена от длъжност.

Най-много случаи с установен конфликт на интереси са свързани с провеждането на обществени поръчки и разпореждането с имоти в полза на роднини и партньорски фирми, както и с назначаването на роднини на определени длъжности.

Най-фрапиращите случаи, в които е нарушен законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, са в провинцията, обясни Филип Златанов и посочи два примера. В единия от тях заместник-кметът по строителството на Монтана Румен Ангелов е оказал влияние при обществена поръчка за построяването на църква в града, като фирмата, спечелила поръчката на стойност 1,8 млн. лева, била с участието на съпругата му. Другият случай е свързан с кмета на Берковица Милчо Доцов, който назначил снаха си за одитор, а тя одитира бюджета, който той управлява.

Едва за седем от обжалваните случаи вече има съдебно решение на първа инстанция, което може да се обжалва пред Върховния административен съд, обясни още Златанов. Според него тази процедура трябва да бъде съкратена с цел по-бързото издаване на наказателни постановления.