Специализирана полицейска операция  е започнала в Самоков
Специализирана полицейска операция е започнала в Самоков / снимкa: Sofia Photo Agency

Специализирана полицейска операция е започнала от снощи в Самоков, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверяват се пропускателният режим в нощните заведения, лицензите и платените такси за продажба на алкохол и цигари, присъствието на малолетни и непълнолетни, разпространението и употребата на наркотици.

Акцията е под наблюдението на районната прокуратура и в нея са включени сили на Главната дирекция "Охранителна полиция", ОДМВР-София, Зоналното жандармерийско управление-София, местното районно управление /РУ/, служители на РУ "Пожарна безопасност и спасяване"-Самоков и представители на Териториалната дирекция на НАП-София.

При проверка на дискотека са установени нарушения на разпоредбите на Закона за частната охранителна дейност, за което са съставени констативен протокол и два акта. Полицаите установили, че всички заведения и търговски обекти в "Седми квартал" са затворени и там обстановката била спокойна.

Обект на проверка бил и кафе-клуб, в който имало бутилки със спиртни напитки с акцизен бандерол със съмнителен вид. В нито едно от проверените нощни заведения не е установено присъствие на непълнолетни и малолетни след 22.00 ч., както и посетители, влезли с огнестрелно оръжие.

В хода на специализираната операция са проверени 87 граждани, 83 моторни превозни средства. Установени са двама водачи, шофирали след употреба на алкохол - единият бил кмет на местно село. Устройството да проверка е отчело 1.17 промила алкохол в кръвта му. Отнето му е свидетелството за правоуправление и той е изпратен в болницата в Самоков за химическа експертиза на кръвта. В районното управление в Самоков са доведени седем граждани, допуснали различни административни нарушения. Общо са установени 19 административни нарушения, за които са съставени актове.