Специализациите на лекарите ще се плащат от еврофондовете
Специализациите на лекарите ще се плащат от еврофондовете / www.sxc.hu
Десислава Атанасова
54317
Десислава Атанасова
  • Десислава Атанасова

Готови са промените в Наредба №34 на Министерство на здравеопазването, които касаят лекарските специализации и те ще бъдат публикувани в Държавен вестник до дни. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова. По думите й до 1200 лекари ще могат да финансират специализациите си от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

„Нещо, изключително важно за системата на здравеопазването. Това досега никога не е правено. Ние сме първата държава в Европа, която използва този начин за финансиране, което е изключителен принос за системата на здравеопазването и за това младите лекари да останат тук", добави здравният министър.

Проектът е съвместен на социалното и здравното министерство и по него са заложени 16 млн. лева, които ще стигнат за 1200 специализации в рамките на една година. Бенефициент е Министерството на здравеопазването. При положение, че проектът се окаже успешен, ще бъде включен в пакета от схеми, които ще бъдат предложени от социалното министерство за новия програмен период 2014-2020 година.

Към момента около 200 годишно са специализациите на лекари, които се плащат от държавата. Близо 1500 са всяка година желаещите медици да повишат квалификацията си.

Други новини от Пловдив