Специалистите призовават да се имунизираме срещу грипа
Специалистите призовават да се имунизираме срещу грипа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Специалистите призовават да се имунизираме срещу грипа
67171
Специалистите призовават да се имунизираме срещу грипа
  • Специалистите призовават да се имунизираме срещу грипа

Тази година очакваният през зимата грип може да ни изненада с броя на хората, които ще обхване. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Причината е, че в последните два зимни сезона се отчита понижение в броя на засегнатите от грип, което от своя страната означава, че българското население е понижило имунитета си.

Според Националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова тази зима се очакват три грипни щама - „Калифорния”, „Тексас” и „Масачузетс”, но на този етап у нас няма регистрирани случаи на грип. Тревожни за специалистите обаче са статистиките, според които едва 3% от българите се ваксинират срещу грип. Този процент поставял страната ни сред последните в Европа по имунизации.

Независимо, че грипът още не е регистриран по нашите територии, нараства броят на заболелите от остри вирусни инфекции. Ако преди седмица те са били 38 на всеки 10 хиляди  души, то към днешна дата вече говорим за 53-ма заболели на 10 000 население, поясни проф. Кожухарова.

„Грипът е заболяване, което много трудно може да бъде прогнозирано. Кога започва точно грипната епидемия, особено в този период, никой не би могъл да каже, заяви Кожухарова. За да няма дезинформация, нека да бъдем готови за настъпването на грипната епидемия, без да планираме през февруари или март ще е, защото по този начин доста хора пропускат възможността да се имунизират навреме. Лично аз не бих се ангажирала с такава прогноза. Идеята ми е, че хората, за които е много важно да се ваксинират против грип, трябва да започнат да го правят веднага, преди да е започнала грипната епидемия. Колкото по-късно дойде, толкова по-добре. С това ще се даде възможност на повече да бъдат ваксинирани”, обясни проф. Кожухарова.

Според специалистите особено важно е да бъдат ваксинирани срещу грип децата, хората на възраст над 65 години, както и всички, които имат някакво хронично заболяване, независимо дали е астма, диабет или някакво сърдечно-съдово заболяване.

През тази година има нова грипна ваксина с известна промяна в щамовете, но драстични промени в сравнение с миналогодишните щамове няма. „На опаковките на грипните ваксини е отбелязано за кой сезон е, така че няма никакъв риск да се продават стара ваксина по аптеките. Ваксината трябва да бъде за сезон 2013-2014 г. и това е обозначено на опаковката. Щамовете, които са включени, са „Калифорния” - това е пандемичният вирус, с който се сблъскахме за първи път през 2009 г.; представителите на грипните вируси с под тип АH3N2, който се нарича „Тексас” и грипният вирус тип Б във ваксината е представен от щама „Масачузетс”, допълни Кожухарова.

Ваксините се купуват без рецепта и се поставят от личните лекари. Цената им варира между 10 и 12 лева, а поставянето им е безплатно, поясниха специалистите.