Специалисти отчитат намаляване на броя на болните от туберкулоза
Специалисти отчитат намаляване на броя на болните от туберкулоза / снимка: sxc.hu
Специалисти отчитат намаляване на броя на болните от туберкулоза
57205
Специалисти отчитат намаляване на броя на болните от туберкулоза
  • Специалисти отчитат намаляване на броя на болните от туберкулоза

168 лица са диагностицирани с туберкулоза у нас по време на Седмиците на отворените врати от началото на годината. Данните обяви за Дарик д-р Тонка Върлева, директор на програмата за Подобряване на контрола на туберкулозата в България.

За първите шест месеца от 2012 г. пък са открити 317 пациенти с латентна туберкулозна инфекция. Според експертите този стадий се среща при добро състояние на имунната система, тъй като инфекцията е в организма, но болестен процес не настъпва. С оглед на това да не развият туберкулозата, на тези лица е проведена своевременна химиопрофилактика.

7000 лица са били прегледани и изследвани за заболяването през годината, в рамките на четирите Седмици на отворените врати, обясни Върлева. Последната инициатива се състоя миналата седмица и обхвана 29 областни града.

„По предварителни данни, получени от 26 лечебни заведения, общо 4137 лица са скринирани за риск от туберкулоза, на 2772 лица са проведени клинични прегледи и съответно изследвания за туберкулоза. От тях с туберкулоза са диагностицирани 76 лица, а други 131 лица са с латентна туберкулозна инфекция”, обобщи данните тя.

През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване на броя на болните от туберкулоза, категорични са специалистите. За миналата година са регистрирани 2407 пациенти, които са с 242 по-малко в сравнение с откритите през 2010 г.

Експертите припомнят, че туберкулозата е лечимо заболяване, стига то да бъде открито на време и лечението му да бъде съобразено с международните стандарти.