Специалисти настояват за осигуряване на по-достъпно лечение на наркозависими
Специалисти настояват за осигуряване на по-достъпно лечение на наркозависими / снимка: sxc.hu
Предлагат декриминализирането на притежанието на малки дози забранени наркотици
54721
Предлагат декриминализирането на притежанието на малки дози забранени наркотици
  • Предлагат декриминализирането на притежанието на малки дози забранени наркотици

Практиката при третирането на употребяващите нелегални наркотични вещества у нас е насочена в посока на репресия и наказателно преследване. За това са необходими законови промени по отношение на наказанията. Тази позиция застъпиха от няколко неправителствени организации. Като един от вариантите в тази посока, бе посочена декриминализацията на притежанието на минимални дози забранени наркотици.

Попаднал зад решетките наркозависимият автоматично бива лишен от лечение, твърди Рада Наследникова-Райнова, специалист в работата с наркозависимите. По думите й не е редно дилър на наркотици и употребяващ наркотици да бъдат третирани по един и същи начин.

„Да се предприемат промени в законодателството, които да осигурят повече интервенции в посока на лечение и психо-социална рехабилитация, за сметка на попадането в затвора. Разглеждане на класификацията в настоящия забранителен списък на наркотичните вещества, определяне на количества за лична употреба, въвеждане на лечение, психо-социална рехабилитация и консултиране като част от пробационните мерки и превръщането им в реална алтернатива на наказанието „лишаване от свобода”, изброи още тя предложенията.

Около 2000 наркозависими лежат в затворите у нас, а издръжката на всеки един от тях струва близо 500 лева месечно на българските данъкоплатци. От фондация „Инициатива за здраве” са направили онлайн допитване, според което близо 83% от участвалите искат данъците им да отиват на лечение на зависимите, а не за престоя им в затвора.

„Тези хора трябва да получат специализирано лечение в размер на около 200 лева. Всъщност това е сумата, която, крайно недостатъчно, отпуска държавата в момента. Но това е една сума, която, ако бъде отпусната за повече хора, би могла действително много сериозно да подпомогне лечението на тези хора”, обясни Юлия Николова.

У нас има 1140 места за изцяло безплатно лечение на метадон, 100 места в центровете за психично здраве и още, дадени на програми за рехабилитация към неправителствените организации. Оставайки в затвора обаче, съществува рискът, зависимите да продължат употребата и да се заразят с болести като ХИВ и хепатит.