Преди вота на 2 април започват специализирани акции срещу купуване на гласове и битовата престъпност в различни населени места в цялата страна. В проверките участват полиция, жандармерия, Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Жандармерия и полиция са блокирали варненското село Синдел. На много места в региона са разположени контролно-пропускателни пунктове. Вече има четирима задържани.

Акция „Купен вот” се провежда в Монтанско. Ще бъдат изградени две КПП-та в село Смоляновци и в Брусарци. „Ще се извършат проверки на лица, които на предишни избори са били склонни към извършване на такъв вид престъпна дейност”, каза ст. инсп. Радостин Тинчев.

На територията на Петрич вече са проверени 5 адреса и 56 автомобила. Осем души са задържани. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

В един от проверените автомобили са открити пет пакета, съдържащи общо около 632 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство. От полицията в Благоевград казаха, че в края на деня се очаква да бъде дадена обобщена информация за полицейската операция.

Специализирана полицейска операция се провежда от тази сутрин на територията и на община Раковски. Акцент в нея са проверки по линия на предстоящите избори, държане, разпространение и употреба на наркотични вещества, основно около учебни заведения, държане на акцизни стоки без бандерол в търговски обекти.

Това съобщи пред журналисти в Стряма главен инспектор Пламен Арабски, и.д. началник на Районно управление-Раковски. По думите му в малките населени места се извършват проверки по отношение на Закона на гражданската регистрация и уседналостта.

Част от проверките са по линия на предстоящите избори и включват срещи със собственици на фирми, заложни къщи, търговски дружества, провеждат се беседи с ромското население, посочи Арабски.

акция купуване на гласове
БГНЕС

БТА

Към момента няма сигнали, свързани с изборите. Проверява се за списъци по кметства в малки населени места и се работи по различни схеми за купуване на вота на гражданите.

БТА

БТА

По Закона за движение на пътищата от 7:00 часа тази сутрин са проверени над 200 моторни превозни средства и 250 души, съставени са повече от 30 фиша, над 40 акта за административни нарушения. 

БТА

В акцията, която ще продължи до 19:00 часа, участват екипи на районното управление в Раковски, сектор "Специализирани полицейски сили", "Пътна полиция", жандармерията, представители на общинската администрация в Раковски, Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната дирекция по горите.

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на област Смолян. Това потвърди директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Костадин Пачеджиев.

Проверките са насочени към нарушения, свързани с акцизни стоки и за спазване на правилата за движение по пътищата. Съставени са фишове и актове на шофьори в областта. Един от проверените водачи е с положителен тест за употреба на алкохол над 1,2 промила. По линия на проверките за акцизни стоки нарушения засега не са установени. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев вече обяви, че полицията е в пълна готовност да противодейства на купения вот, като подготовката е започнала предварително. Той обясни, че са набелязани рисковите места.

акция купуване на гласове
БГНЕС
nova.bg