Спасов: Остана неразрешен въпросът кой е поръчал списъка с разработките
Спасов: Остана неразрешен въпросът кой е поръчал списъка с разработките / netinfo

Вътрешната комисия спира изслушванията по скандала с МВР и ще изготви доклад, който ще бъде връчен на премиера, това заяви в предаването „Денят” на Дарик председателят на комисията Минчо Спасов.

В доклада комисията ще препоръча на премиера Сергей Станишев да прецени дали вътрешният министър Румен Петков да бъде сменен на основание на чл. 24 от Етичния кодекс за поведението на висшите държавни служители (бел. ред. - Чл.24. гласи, че лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, подават оставка, когато министър-председателят или прекият им ръководител прецени, че те са нарушили този кодекс, и поиска това от тях.)

Спасов коментира, че според личното му мнение, е неуместно вътрешния министър да провежда срещи с оперативно интересни лица и че това противоречи на вътрешните наредби на МВР, според които политическото ръководство на министерството няма право на оперативна работа и на достъп до оперативни данни. На днешното извънредно заседание вътрешният министър е съобщил, че по информация на служителка в МВР от ръководството й било поръчано да състави списък с всички оперативни разработки, заедно с имената на сътрудниците които работят по тях, които се водят в министерството и службите към него, съобщи Спасов. По думите на служителката докладът й е поръчан в три екземпляра, но вътрешния министър твърдял пред депутатите, че той е поръчан лично от Ваньо Танов. Петков не е уточнил колко са разработките и какви са, но е носил списъка със себе си и го е показал на депутатите. Спасов допълни, че прокуратурата ще разпита служителката за да се установи кой е поръчал списъка. Председателят на вътрешната комисия цитира думите на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов, че списъкът съдържа оперативно чувствителна информация, до която политическото ръководство на МВР не би трябвало да има достъп.

Минчо Спасов уточни, че на вчерашното заседание на вътрешната комисия Ваньо Танов не е съобщавал дали Алексей Петров е служител на МВР или е оперативен работник и че не той е съобщил първи за този факт.

Спасов обобщи, че депутатите от комисията не са получили ясен отговор какво е мотивирало вътрешния министър да се срещне и разговаря с братя Галеви, какъв регламент е спазен при срещата и какъв е бил полезният ефект от нея. Депутатите не са удовлетворени и от отговора на въпроса дали документооборота в МВР е бил достатъчно добре организиран, така че да не изтича информация. Затова комисията ще поиска от инспектората на Министерския съвет да провери този документооборот.

Частично се потвърждават до момента твърденията на Ваньо Танов за изтичане на информация по разработки за наркотрафика, каза още Спасов.

Спасов квалифицира това изтичане на информация като престъпление и заяви, че компетентните органи трябва да е заемат с него.

Целият разговор може да чуете в звуковия файл