Птицата е открита в локва край пътя в безпомощно състояние
Черен щъркел беше спасен от семейство във великотърновско село. 

Редкият вид птица е намерена премръзнала в безпомощно състояние, преди два дни, когато температурите паднаха драстично и имаше обилен снеговалеж, предава NOVA.

Бащата на Габриела Белева се прибира от работа в началото на седмицата с необичаен спътник - премръзнал черен щъркел. Птицата е открита в локва край пътя в безпомощно състояние.

В кубратско село посрещнаха първите щъркели

Семейството на Габриела обмисляло да търси съдействие от орнитолог, но щъркела бързо се е съвзел в топлата стая. "Той се постопли и след няколко часа се опитваше да стане, да лети. В стаята беше невъзможно и го преместихме при другите животни.

Нахранихме го с цаца, защото в интернет видяхме, че се храни с риба. Сложихме царевичка, жито покрай другите животни", разказва Габриела. Черният щъркел е проявил и характер.

"Гонеше кучетата, защото вкъщи имаме кученца. И като се освести започна да трака, вдигаше си перушината, за да ги плаши ние ги махнахме", споделя още тя. След три престой на топло в село Миндя, докато времето беше лошо, щъркелът е пуснат в естествената му среда.

Поверието гласи, че да видиш черен щъркел е на късмет. А в село Миндя, дори са се докоснали до редкия вид птица.  
nova.bg