Спасиха бебе от гладна смърт с изключително рядка интервенция
Спасиха бебе от гладна смърт с изключително рядка интервенция / Thinkstock/Getty Images

Момиченце на година и три месеца, прието в болницата в Смолян само кожа и кости, бе спасено от лекарите на детското и интензивното отделение с много рядка интервенция. Тя представлявала вливане на кръв през крачето, тъй като нямало как манипулацията да се извърши по друг начин заради липсата на каквато и да е телесна маса.

Детето тежало едва 6 кг и шокирало с вида си дори медици с дългогодишна практика, пише „Труд".

"Беше като реплика от нацистки концлагер - само кожа и кости, страшна картина", признават те.

Детето постъпило в детско отделение на 7 септември в критично състояние, с 27 хемоглобин, несъвместим с живота. Бебето нямало и пулс. Заради състоянието на детето нямало начин да му бъде прелята кръв и шефът на интензивното отделение д-р Ангел Каръшев извършил много рядка животоспасяваща манипулация, която не била правена в Смолянска област. След 4 часа борба детето било спасено и дошло в съзнание.

"Аз лично правя за първи път подобна манипулация, тъй като е драстична, животоспасяваща и се прави, само когато няма друг начин. Пробива се костта и в костния канал се вкарват около 200 мл кръв и около 500- 600 мл физиологичен разтвор, което и спаси детето, защото ставаше въпрос за 5-6 минути. За педиатрите стресът беше огромен. Остава да се диференцира дали това недохранване, което е в най-тежка форма, се дължи на немарливост на родителите или е резултат на заболяване", каза д-р Каръшев, който е с над 30 години стаж.

"Преминахме към един метод, описан в учебниците - вътрекостно вливане на електроцитна кръв и на разтвори, за да го изведем от това състояние. Детето е с много тежка хипотрофия, а е родено 2,750 кг - доносено. След като го стабилизирахме, хемоглобинът му стигна над 100. Транспортирано е в детска клиника в Пловдив, след консултация с националния здравен консултант", каза д-р Красимира Съботинова.

Пред медиците майката на бебето обяснила, че детето е хранено само с кърма и не е оставяно гладно, а имало заболяване още от раждането. Уточнено е до момента, че бебето има анемия от дефицит на фолиева киселина.

Симай е петото дете на 25-годишната ромка от Смолян Ася Костова. Майката е лежала в болницата с момиченцето, когато то е било на пет месеца, но избягала.