Спада нивото на водата, заляла Брегово
Спада нивото на водата, заляла Брегово / МЗХ

Нивото на водата в наводнените площи край Брегово спадна с 20 сантиметра, след като вчера бе прорязана защитната дига, съобщи кметът на града Милчо Лалов, цитиран от Българската телеграфна агенция. Защитната дига на река Тимок край Брегово бе прорязана вчера, след като нивото на водата между двете диги - основната и вътрешната, достигна критично ниво и заплаши да залее населеното място.

От днес започва отводняване на пострадалите къщи, които са най-близо до защитната дига. Доброволци ще укрепват днес с инертни материали и чували с пясък появилата се преди два дни пробойна в защитната дига, каза Лалов.

Остава в сила обявеното бедствено положение в община Брегово. Около 17 хиляди декара земеделски земи са залети в землището на Куделин, Балей и Брегово след като река Тимок повиши нивото си през последните дни. От тях 15 хиляди декара са обработваема площ. Веднага след като обстановката се нормализира експерти на Областна дирекция "Земеделие" ще съставят протоколи на унищожените площи, за да бъдат компенсирани земеделските производители.

Кметът на кметът на община Брегово Милчо Лалов коментира пред PRO.BGО: "Oколо 15 са пострадалите от придошлите води къщи, за щастие, няма пострадали хора. Опасността за общината обаче остава, тъй като прогнозите са за още валежи и е възможно общо 200 къщи да бъдат залети от водите на Тимок. Ще поддържаме подпочвените води да не стигнат до къщите на хората и могат да създадат проблеми и на хората, и на животните. Ако се скъса дигата заради подпочвените води, реката ще стигне до центъра". По думите му такъв потоп не се е случвал от 50 години.

Няма повишение в нивото на река Дунав при Видин и Ново село за последното денонощие, съобщиха от хидрометеорологичната станция при Ново село. Нивото на реката при Видин днес е 798 сантиметра, а при Ново село - 738 сантиметра. Остава в сила въведеният първи етап от аварийния план за действие при високи води на Дунав.

Днес е крайният срок, в който кметовете на общини по поречието на реката в област Видин трябва да издадат заповед с мерките по защита на населението, залегнали в общинските планове за защита при бедствия. Те трябва да сформират работните и наблюдателни групи за действие в евентуална критична ситуация. Спасителни екипи на "Гражданска защита" са отводнявали през изминалото денонощие наводнени приземни етажи на къщи в село Градец и на улица "Искър" във Видин. 

Нивото на река Дунав при Оряхово се е повишило с 11 сантиметра през последните часове и е достигнало 655 сантиметра, съобщи за БТА дежурният от информационно-координационния център към съвета по сигурност в областната администрация. До момента няма данни за преливане на реката и наводнени територии в района на града. Критичното ниво за обявяване на тревога от първа степен край Оряхово е 700 сантиметра.

Без промяна е нивото на Дунав край Козлодуй, след като в края на вчерашния ден то достигна 735 сантиметра, при критични стойности за района от 800 сантиметра, допълниха от областния съвет за сигурност. Дигите край града са под постоянно наблюдение, а отводнителните съоръжения са готови за работа при необходимост, уточни дежурният служител.

Обстановката в резервата „Сребърна" край Силистра е спокойна, съобщиха от Русенската екоинспекция. Водното огледало все още е замръзнало. Нивото на водата в езерото и в междудиговото пространство е 3 метра. Шлюзовете за връзка с Дунава са затворени. Но заради покачването на речните води се извършват ежедневни наблюдения.

Днес над по-голямата част от страната ще превалява дъжд, а в планините сняг. Повече от прогнозата за днес и следващите десет дни четете във Vremeto.bg.