Сова Харис: ДПС отива в опозиция
Сова Харис: ДПС отива в опозиция / снимкa: Sofia Photo Agency
Пет партии влизат в следващия парламент, според представително проучване на „Сова Харис”, направено в края на май – началото на юни тази година сред 1000 души. Ако изборите бяха сега, в 41-то Народно събрание влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и СДС, като съществува възможност за съставяне на дясно-центристко управление, смятат от агенцията.

Ако парламентарният вот се проведе днес, според данните от изследването, в гласуването ще участват 55 на сто от избирателите, като 40 процента твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, а 15 на сто се колебаят. ГЕРБ е водеща политическа сила и върви с около 10 пункта преднина на втората сила БСП. Трета е ДПС, която не можела да излезе от лоното на етническия вот. Четвърти са „Атака”, а пети – СДС, които са на ръба на 4-процентната бариера за влизане в НС, но по-скоро я прескачат, твърдят от „Сова Харис”.

За НДСВ единственият начин да има отново депутати е да сключи либерален алианс с ДПС, каза Васил Тончев. Той не изключи и възможността четири политически сили да бъдат в следващото Народно събрание.

"Ако има парламент от четири партии и ГЕРБ е най-голямата партия, тя ще има само две алтернативи: да се съюзява с БСП, да се съюзява с ДПС или с евентуален либерален алианс – нещо, което ще бъде много тясно и силно ограничително за Бойко Борисов. Ако влезе пети субект от дясно, то тогава нещата ще бъдат съвсем различни. Между тези две големи алтернативи ще се води предизборната кампания", обясни Тончев.

Той смята, че и при четири и при пет партии в 41-вия парламент ДПС много трудно ще остане в управлението. По думите му, ако СДС не влезе, ГЕРБ ще направи коалиция с БСП.

Много са различни симпатизантите на ГЕРБ и на СДС, затова не можело да има преливане на гласове от сините към герберите.

От агенцията смятат, че прагът за влизане в парламента ще бъде вдигнат на 6 процента при консултациите.