Сотир Цацаров: Добре е, че има консенсус за новия проект на Конституция
Сотир Цацаров: Добре е, че има консенсус за новия проект на Конституция / снимка: БГНЕС

Добре е, че има консенсус за новия проект на Конституция. Преценката на проекта ще бъде на народните представители. Това каза днес пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседание на ВСС.

Според Цацаров са необходими и промени в НПК, „но това не рефлектира върху доброто, което се получава с конституционния проект”. Вярно е, че то се получи в 12 без 5, но важен е крайният резултат, коментира Цацаров.

Попитан кои трябва да бъдат най-неотложните промени в НПК Цацаров каза, че на първо място те трябва да бъдат в частта за разследването, като се ограничи формализма и се усъвършенства начина, по който започва досъдебното производство.

В частта на съдебното производство трябва да има открито предварително изслушване, на което да се решат всички предварителни въпроси и на което да бъдат изчерпани всички възражения за връщане на делото или решения на съда за връщане на делото, отбеляза главният прокурор.

Според него при положение, че разпоредително заседание е минало и съдията докладчик се е запознал с делото, всяко връщане на съдебното производството от зала е необосновано.