Сорос не подкрепя събирането на пари за СПИН-център в Либия
Сорос не подкрепя събирането на пари за СПИН-център в Либия / Снимка: БГНЕС
Американският филантроп и председател на института „Отворено общество” Джордж Сорос, който е на посещение у нас, заяви, че подкрепя усилията за освобождаването на българските медицински сестри в Либия. Той каза това по повод писмото на българските журналисти, които отразяват СПИН-процеса към стоте най-богати хора, в което се настоява за финансова помощ за заразените с болестта либийски деца. Той обаче заяви, че няма да даде пари за изграждането на модерен център за лекуването на болни от СПИН либийски деца и се аргументира.

Джордж Сорос разказа как администрацията на Кадафи се е свързвала с него преди години с покана за бизнес отношения. Той обаче отказвал визити в Либия, докато медицински сестри не бъдат освободени. Сорос обаче каза, че не подкрепя събирането на средства за изграждане на модерен СПИН-център в Либия, защото Кадафи има достатъчно средства сам да го направи. Сорос беше още по-критичен като заяви: „Правилният подход не е да се подкупват диктатори”. Председателят на отворено общество коментира и приключилата днес визита на американския президент Джордж Буш у нас. Той каза, че подкрепя това посещение макар да не е съгласен с нито една от политиките, които води Буш.  

Джордж Сорос посети тази вечер столичното 75 основно училище в ромския квартал „Факултета”. Той разгледа компютърния кабинет в училището, а ромите му се оплакаха, че в квартала живеят 35 хиляди души без ток, бе вода, без канализация, без полиция и пожарна. „70 години живеем по този начин, каза Ангел Асенов – изпълнителен директор на фондация „Романи Бах”.