Драстични глоби за собственици, които оставят сгради, паметници на културата, да се рушат. Това предвиждат дълго чаканите промени в Закона за културното наследство.

Очаква се да се намали броят на недобросъвестните стопани на ценни сгради. Всеки, който е собственик на сграда паметник на културата, и я оставя да се руши, ще подлежи на тежки санкции. За физически лица те вече ще стигат до 10 000 лева, а за фирми - до 30 000 лева, напомня Нова телевизия.

Шест звена в страната ще отговарят за паметниците на културата

Рушаща се сграда в центъра на София е в такова състояние вече трета година и въпреки предупрежденията от общината, никой не взима мерки.

Сред собствениците на пристройката е Божидар. Той разказва, че преди три години там бизнесмен е започнал да строи магазини и това е довело до разрухата.

От общината дълги години водят преговори със собствениците да ремонтират сградата и пристройката й, но единственият напредък е, че вече имат проект. Промените в закона трябва да улеснят общините в случаи като този.

Протест пред парламента срещу промените в Закона за културното наследство

Според депутата от Реформаторския блок Вили Лилков тези промени няма да доведат до нищо добро, въпреки че е заложен десетократен скок на глобите за неподдържан имот паметник на културата. В София обаче от няколко години санкцията е до 100 000 лева.

Високи глоби ще трябват и за справяне с проблемите във Велико Търново. Там само преди дни падна стена от занемарена сграда паметник на културата.

Източник: Нова телевизия