Софиянски невинен и за Милениум център, реши съдът
Софиянски невинен и за Милениум център, реши съдът / netinfo
Съдът призна за невинен бившия столичен кмет Стефан Софиянски по делото за сделката с “Милениум център".

Преди това прокуратурата поиска 4,5 години лишаване от свобода за бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Софийски градски съд с председател на съдебния състав Алексей Трифонов призна Стефан Софиянски за невинен и по двете обвинения и го оправда. По първото обвинени го призна за невинен за това, че като длъжностно лице – кмет на Столична община, е продължил срока на договор за разпоредителна сделка със седем декара земя, предназначени за строеж, без конкурс и без решение на Столичния общински съвет, което да е набавило облага за ОББ и фонд „Развитие”.

По второ обвинение съдът го призна за невинен за това, че през 2002 година е превишил правата си и е подписал договор за продажба на пакета акции от 25% на общината за „Милениум център” на цена 25% по-ниска от определената от общината, с което е ощетил общината с 1 753 000 лева.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Прокурорът посочи, след произнасянето на оправдателната присъда, че причина за това е, че е драстична разликата между първата счетоводна експертиза по делото, която сочи щета от 66 000 лева, причинени от него, и втората съдебна експертиза, която сочи само 9.48 лева и че втората не е трябвало да се приема от съда. Прокурорът ще протестира оправдателната присъда.

Софиянски заяви, че съжалява единствено за това, че вече толкова години обществото е занимавано с такъв излишен въпрос, като тези съдебни дела.

Това е втората оправдателна присъда на Софиянски след тази за Централни хали в София.