София избира кмет, 18 кандидати се борят за поста
София избира кмет, 18 кандидати се борят за поста / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

София, Разлог, Враца и Правец гласуват за нови кметове.  Местен вот се провежда и в столичния район „Панчарево", и в плевенското село Беглеж.

Общо 18 са кандидатите за кмет на Столичната община на частичните местни избори, по данни на Общинската избирателна комисия (ОИК).

Под номер 1 в бюлетината е кандидатът на Социалистическия младежки съюз - 43-годишната Мая Грозданова. Тя е юрист и е работила като следовател.

Номер 2 в бюлетината е за Христо Атанасов - 43-годишния кандидат на партия "Либертас България", който е бил депутат в 36-то Народно събрание, работил е в системата на отбраната, а сега е директор на телевизия.

Трети номер в бюлетината е за партията "Българската левица" - нейният кандидат е 53-годишният съпредседател на политическата формация Илия Божинов, който е математик по образование, но повече се занимава със социология.

Четвъртият по ред в бюлетината е кандидатът на БСП - 43-годишният Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, общински съветник в Столичния общински съвет.

Пета по ред в бюлетината е кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София - 47-годишната Йорданка Фандъкова. Подкрепа за нейното издигане има и от СДС, ДСБ и "Атака". Тя е била заместник-кмет по образование в общината, депутат в 41-то Народно събрание, министър на образованието.

Шести в бюлетината е кандидатът на коалиция "Зелените" - 56-годишният Валентин Симов. Той е бил депутат в 38-то Народно събрание, а е и председател на Партията на зелените.

Седми по ред в бюлетината е кандидатът на "Съюза на свободните демократи" - 55-годишният Иван Антикаджиев. Стоматолог по образование, ръководи частна клиника, а в правителството на Филип Димитров е бил заместник-министър на здравеопазването.

В бюлетината под номер 9 е кандидатът на "Българската демократична общност" - 37-годишният Антон Генов. По образование икономист, работил е в неправителствения сектор, има бизнес в сферата на търговията.

Десети по ред е кандидатът на Българската национално-радикална партия - 59-годишният лекар Емил Антонов. Той е автор на 14 книги, сред които "Аз, Бенито Мусолини", "Тяхната борба или как евреите завладяха света" и "Тайните на Юда".

Единайсети в бюлетината е Павел Попов - 64-годишният кандидат на "Ред, законност и справедливост". Преподавател в УАСГ, архитектурен критик и журналист.

Номер 12 в бюлетината е за кандидатката на Българската работническата партия (комунисти) - 57-годишния юрист Татяна Папазова. Тя е доктор на юридически науки, била е съдия, а в момента е адвокат.

Под номер 13 в бюлетината е кандидатът на "Българския бизнес блок" - 58-годишният Кристиян Кръстев, бивш депутат от бизнес блока, председател на партията, бивш професионален баскетболист в ЦСКА.

Четиринайсета поред в интегралната бюлетина е кандидатката за кмет на Българската работническо-социалистическа партия - 61-годишната Сийка Найденова. Строителен инженер по образование, тя е работила в министерствата на здравеопазването и на отбраната.

Петнайсета в бюлетината е Виктория Данева - 52-годишната кандидатка на Българската комунистическа партия. Тя е с 25-годишен стаж като учител по математика в Националната природо-математическа гимназия.

Под номер 16 в бюлетината е кандидатът на Българската работническо-селска партия - 51-годишният Венцислав Кърпачев. Химик по образование, той е сред учредителите на Българското химическо дружество.

Номер 18 в интегралната бюлетина е на Обединената партия на пенсионерите, която издига като кандидат за кмет председателя си - 82-годишния Сава Гърбузанов. Той е с техническо образование и с опит като съдебен заседател, занимаващ се активно с обществена дейност.

Номер 19 в бюлетината е на независимия кандидат за кмет - 44-годишния Георги Жеков. Водещ в телевизия СКАТ, треньор по хандбал, председател на учредената наскоро Българска антикомунистическа партия, той се кандидатира за трети път на кметски избори в София.   

Номер 20 в бюлетината е за независимия кандидат - 47 годишния Теодор Дечев - доктор по социология. Той е бил заместник-министър на труда в правителството на Иван Костов, заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива.