София е домакин на енергийна среща на върха
София е домакин на енергийна среща на върха / DarikNews

София е домакин на енергийна среща на върха „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство”. В нея участват 27 държави от Европа, Централна Азия и Каспийски регион, САЩ и Русия като девет от тях са представени на ниво президент или премиер. Сред най-високите гости на енергийната среща ще са шейхът на Катар Хамад Бин Халифа Ал Тани и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

Заради неуредени въпроси, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток”, в последния момент руският премиер Владимир Путин отказа да участва в срещата на върха в София и бе заместен от министърът на енергетиката Сергей Шматко. Въпреки че ще имат свои представители, на срещата няма да присъстват и лидерите на държави производителки на синьото гориво като Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. Ето и коментара на министър Ивайло Калфин: „Аз мисля, че не е имало такава среща, по такава тема, в която да са участвали толкова много държавни и правителствени ръководители. Нямаме основания де не бъдем доволни от участието”.

 

Министър Калфин заяви още, че амбицията на България е да изработи общи принципи, които да важат за страните, които доставят, транзитират и получават природен газ: „Като говорим за принципи и политика, тук говорим и за спазване на принципите на прозрачност при доставки и транзит, премахване на посредници, неясни схеми в доставките, спазване на пазарните принципи и определяна на абсолютно пазарни и конкурентни условия за изграждане на инфраструктура и ползване на тази инфраструктура”.

 

Според българския външен министър ползите за страната ни от енергийната среща на върха ще проличат в дългосрочен план.