Софийският университет подкрепя студентските идеи за реформи в политиката
Софийският университет подкрепя студентските идеи за реформи в политиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софийският университет подкрепя студентските идеи за реформи в политиката
62729
Софийският университет подкрепя студентските идеи за реформи в политиката
  • Софийският университет подкрепя студентските идеи за реформи в политиката

Софийският университет подкрепя напълно исканията на протестиращите студенти за реформите в политиките спрямо младите хора. Това обяви ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев. По думите му вече е сформирана работна група, която на Академически съвет следващата сряда ще разгледа предложенията на студентите.

Проф. Илчев обяви, че ръководството на Софийски университет ще настояват за качествено нова философия на финансирането на висшето образование и наука.

По думите на ректора на Софийски университет проф. Иван Илчев исканията на младите хора, излезли на улицата са разумни. Според него предложените от студентите реформи са необходими  и ще бъдат обсъдени следващата сряда. „Исканията на студентите са съвсем оправдани. Страх ме е, че в момента няма към кого да бъдат отправени. Работната група е сформирана, декларацията на Академическия съвет е почти готова. Ние настояваме за качествено нова философия на финансиране на висшето образование и науката”, обясни ректорът на СУ.

Според проф. Илчев Софийският университет предприема важна стъпка за реформите с подписването на споразумение между Българската академия на науките и висшето училище. „Още другата седмица ще подпишем споразумение между БАН и Асоциацията на изследователските университети със сравнително малко цели, но много значими. Първата е за съвместни усилия, за да я има оперативната програма за наука и образование. Второто е да бъде финансирана достойно качествената наука и, трето, качествените учени от Академията на науките да преподават по-масово в нашите магистърски програми”, уточни професорът.

Над 5700 кандидат-студенти са се записали на предварителните изпити от кандидатстудентската кампания на Софийския университет. Те ще могат да избират от 102 специалности, разпределени в 16 факултета, които университета предлага.