Софийският университет излиза на протест утре
Софийският университет излиза на протест утре / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Софийският университет излиза на протест утре
34711
Софийският университет излиза на протест утре
  • Софийският университет излиза на протест утре

Софийският университет отново ще излезе на протест утре. Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите в образователната сфера, на която присъстваха ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на академичната общност. Въпреки че в петък от Народното събрание съобщи, че ще бъдат преведени на университет 2 млн. лева, спестени от депутатите, протест ще има.

Със звуци, наподобяващи сигнала за национална тревога и плакати „Само парно не ни грее" и „Инвестиции, а не икономии" студентите от Софийския университет посрещнаха председателя на парламента Цецка Цачева. Въпреки призива й да седнат, те останаха прави с мотива, че не е достатъчно топло.

По време на обсъждането на проблемите в сферата ректорът на Алма Матер
проф. Иван Илчев отбеляза, че ръководството на университета е благодарно за финансовата помощ на Народното събрание: „Това, че миналата седмица СУ получи уверение за 2 млн. допълнително, съвсем не означава, че нашето шествие-митинг няма да се състои утре".

Според проф. Илчев реформите наистина се правят трудно в условия на криза, но правителството е закъсняло с цяла година: „Дори в момента каквото и да се прави, ще бъде изключително трудно при приемането на новия бюджет, така че реалните реформи, ако ги има, свързани със съответни финансови промени, е по-реалистично да се очакват чак през 2012 г."

Въпреки че се съгласи, че 2-та милиона лева няма да решат проблемите на университета, председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза: „Проблемът с финансирането на СУ не започва от есента на 2009 г., нито от есента на 2010 г.".

Цачева допълни, че реформите в образованието и науката са спешни и трябва да се правят успоредно. Председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков заяви, че ще се бори функцията образование да влезе в топ три по финансиране от правителството. В момента сферата е на пето място.