Софийският апелативен съд отложи за март делото срещу „Наглите”
Софийският апелативен съд отложи за март делото срещу „Наглите” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд отложи делото „Наглите”. Подсъдимите по него отговарят за извършването на знаковите отвличания у нас през последните години. Причината за отлагането днес е, че трима от тях поискаха да се запознаят с материалите по делото. Желанието им беше уважено от съда.

Така процесът ще направи нов опит да тръгне на 13 март.

На 2 април 2012 г. Софийски градски съд осъди четирима от „Наглите”. Двама получиха присъди за притежание на боеприпаси. Осъдените са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца за отвличанията. Евтимов, Прокопиев и Димитров получиха по 18 години затвор, а Любомир Димитров 15 години затвор.

Братята Радослав и Митко Лебешковски получиха наказания за държане на боеприпаси - Радослав Лебешковски получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок, а Митко Лебешковски - 2 години условно с 4 години изпитателен срок.

Съдът намери доказателства за 12 от общо 13-те отвличания. Единственият, за чието отвличане не бяха признати за виновни е Румен Гунински. Общо присъдените години за 13-те отвличания са 444. Двама от „Наглите” бяха оправдани. Това са Павел Петков и Цветозар Славчев. Съдът постанови граждански искове за претърпени неимуществени вреди за 915 000 лева общо.

Съдът присъди затвор за всяко едно от отвличанията на виновните. Така общо натрупаните години за Ивайло Евтимов са 130 години, за Прокопи Прокопиев - 125, за Даниел Димитров - 110 години, за Любомир Димитров - 76 години. Четиримата обаче ще лежат съответно 18 и 15 години (за Любомир Димитров), тъй като в българската съдебна система се определя едно наказание. Съдия Магдалинчева определи за тримата 12 години, а за Любомир Димитров 10 години, но заради значителния брой отвличания и тежките престъпления, тя ги завиши с по 6 години за Йожи, Поли Културиста и Релето и добави 5 години към наказанието на Гребеца.