Софийската градска прокуратура намалила наполовина СРС-та през 2011-а
Софийската градска прокуратура намалила наполовина СРС-та през 2011-а / Sofia Photo Agency, архив
Броят на използваните СРС-та за 2011 г. е намалял значително
51513
Броят на използваните СРС-та за 2011 г. е намалял значително
  • Броят на използваните СРС-та за 2011 г. е намалял значително

Двойно е намалял броят на използваните от Софийска градска прокуратура Специални разузнавателни средства. За миналата година са поискани 1622 разрешения за тяхното прилагане, докато за предходната 2010 г. те са били 3681. Това сочат данните от годишния доклад на прокуратурата. Всички искания за СРС-та за 2011 г. са били одобрени от съда с изключение на четири.

Най-често градските обвинителите на София през миналата година са искали разрешения за подслушване - 776 от запитванията за използване на СРС-та са свързани с този подход. 800 пък са общо исканията за проследяване и наблюдение, обобщи градският прокурор Николай Кокинов: „СРС-тата са намалели драстично. Може би се дължи на обществената полемика, на натиска от страна на ръководството, от ВКП, от главния прокурор. Знаете, че се създаде специален регистър. Всички СРС-та, които колегите подават, минават през мен, за да се опитаме да филтрираме нужното от ненужното и явно има резултат".

Срещу бившия изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, известен с прякора си Батко, има внесен нов обвинителен акт, този път за нарушение на Закона за обществените поръчки, добави Кокинов.

Разследвана е и бившата шефка на фонд „Земеделие" Ализан Яхова: „За безстопанственост. Не положила достатъчно грижи по нарушения на членове от постановление номер 156 за ограничаване на нелихвени разходи в бюджетните предприятия, сключила 12 договора за поръчка със служители на държавен фонд „Земеделие" с предмет проверка на законосъобразност на процедури по възлагане на обществени поръчки, проведени от общини, влизащ в кръга на служебните им задължения, с което задължила бюджета на ДФ „Земеделие" за сумата от по 4750 лева и от това последвала значителна щета за предприятието Държавен фонд „Земеделие".

Кокинов подчерта, че обвинението срещу бившия премиер Сергей Станишев за изчезването на секретни доклади отново е в съда след две поредни връщания.

Стана ясно и че експертизата, която трябва да помогне на разследващите да установят кой е убиецът на Яна Кръстева, ще бъде готова до края на месеца.