Социолози: Волен Сидеров е станал по-мек
Социолози: Волен Сидеров е станал по-мек / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е станал по-мек, не е толкова агресивен, както в началото. Около тази констатация се обединиха тримата социолози Румяна Коларова, Арман Бабикян и Чавдар Найденов в коментарите си за преразпределението на политическите сили в парламента в предаването „Денят започва" по БНТ.

При обсъждането на бюджета ясно вече се балансира двойната коалиция и подкрепящата „Атака". „Атака" намери своето място - радикално вляво, когато става дума за обсъждане на бюджета. БСП е свързващата брънка, така че балнсаът е намерен, заяви Коларова, цитирана от „24 часа".

"Ясно е, че няма спойка между старата десница и ГЕРБ. Когато ДСБ останаха извън парламента се обърнаха към реализма. Реформаторският блок няма ход назад. От другата имаме лустратори - бивша снаха на политбюро. Ако не направят програма ще се разпаднат. Те по отделно получават повече проценти отколкото като сбор в блок", коментира десницата социологът Чавдар Найденов от агенция АФИ.

Румяна Коларова пък констатира, че напускането на Георги Марков от редиците на ГЕРБ е показателно, че е по-важно да се спазва партийната дисциплината. "Неговите персонални качества и политическият му опит не дават основание да се заложи на него като човек с решаващ глас. Не съм сигурна дали не е имало коалиционни споразумения между парламентарните партии, има и непублични такива. Дали ще публикуват нещо, което са се договорили, ще видим. Правят се договорки да не се оповестява публично, че има договорка като за единен политически субект. Хубавото в политиката е, че балансите непрекъснато се променят. Новият морал може да обедини партии и хора, които се струват антагонистични. Затова трябва да има поне заявено желание и подкрепа от тези в парламента и управляващите", каза Коларова.

"Хората, които си говорят помежду си, че ще правят десен блок, коалиция или каквото и да е, те се занимават със семинарни занятия от 5-6 месеца. Там се виждат блогъри и интелектуалци. Това никого не е трогнало в момента. Липсва нещо, което Иван Костов каза на последната сбирка на ДСБ - липсва политически код и това е проблем. Силен и на власт е този, който умее да обединява, не този, който се затваря. Някой ги подлъга ще скоро ще има избори и те се затвориха", обясни социологът Арман Бабикян - специалист по политически маркетинг.

Интересно е дали Георги Марков е последният отцепник, смята той. Бабикян припомни, че "миналият парламент ГЕРБ управляваше с такава групичка хора, ощастливени по определен начин".

Според Румяна Коларова важно е поведението на самия депутат. За момента "той остава пасивен, а не хиперактивен като Мирослав Найденов...Тенденциите в политическия процес в момента са в полза на управляващите. Балансът е очевидно променен. И той е променен поради динамиката на управлението", каза Коларова.