Социалното министерство представи годишните си приоритети
Социалното министерство представи годишните си приоритети / netinfo

Повече услуги, свързани с грижите за децата от семейства с ниски доходи, предвижда проект за социално включване. Той е на стойност 40 млн. евро, ще бъде финансиран със заем от Световната банка и започва тази година, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова. Тя представи и годишните приоритети на министерството в областта на социалната закрила и грижите за деца.

Проектът социално включване е насочен към децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до седем години. В неговите рамки ще бъдат разработени програми, които да осигурят на децата адекватна грижа и подготовка за училище.

Сред приоритетите, свързани със социалната закрила, заместник-министър Иванка Христова постави предстоящото разглеждане на проект за нов Семеен кодекс в Народното събрание.

Според една от предлаганите промени, деца, настанени в специализирани институции, за които родители не са изразили съгласие за осиновяване и не предприемат действия за отглеждането им в срок от една година, ще бъдат включени в списъка за осиновяване. Изключение ще правят случаите, когато родителите са с установено трайно увреждане.

През 2008-а година ще бъдат инициирани и промени в Закона за закрила на детето, насочени към санкциониране на органите, допуснали нарушение на детските права.