/ / iStock/Getty Images
НОИ утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г.
Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 г. Това каза пред журналисти служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, преди да влезе на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. 

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523, 04 лв. Средната пенсия ще порасне с 16.8 %. Онова, което предвижда също бюджетът, е и финансиране на предприетите мерки през 2022 г. и посочи тази с осъвременяването на пенсиите. 

По думите му това в бюджетно изражение представлява 23.6% повишаване на разходите за пенсии в този бюджет. В този бюджет това е с 3 млрд. и почти 700 млн. в повече в сравнение с 2022 г. , отбеляза Лазаров. 

Той обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските цени през предходната година.

Какъв ще е размерът на пенсиите от 1 юли

Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният индекс на потребителските цени, онзи, който се включва по европейските методики и онзи, който служи за сравнение с всички държави членки на ЕС. По него, за годишната инфлация към предходната година е 13 %, а ръстът на средния осигурителен доход за предходната година е 11 на сто. Следователно това прави 12 %, коментира министър Лазаров. 

Като друг важен параметър социалният министър посочи общия размера на разходите, които са в системата на ДОО - малко над 21 млрд. Около 11 млрд. са приходите от осигурителни вноски, посочи той. По думите му за изплащането на социалноосигурителните обезщетения и пенсиите ще бъде необходим допълнителен трансфер от страна на държавния бюджет в рамките на малко над 10 млрд. 

Категорично искам да отбележа, е, че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения, орязване на права, заяви министър Лазаров. 

Той отбеляза, че се предвижда и ръст в обезщетенията, които ще бъдат в рамките на временната неработоспособност поради промяна на основен показател – доходът, по който се внасят осигурителни вноски. 

Увеличение има и в още един параметър – предложение за увеличение на разходите с 3 млн. и половина, които могат да бъдат ползвани за профилактика и рехабилитация на осигурени, обясни министър Лазаров. По думите му това ще обхване около 5 хил. души на тазгодишна база. 

Попитан дали се предвижда и увеличение на минималната работна заплата, министър Лазаров заяви, че тя е увеличена от началото на 2023 г. Действащото законодателство предвижда механизъм за увеличение на минималната работна заплата или по-скоро за определяне на минималната основна заплата от 2024 г. Действията ще бъдат предприети през тази година дотолкова, доколкото КТ предвижда да бъде определен до 1 септември нов размер на минималната работна заплата, коментира той. 

У нас има над 2 млн. пенсионери, разходите за пенсии надхвърлят 15 млрд.

По думите му непроменени остават осигурителните вноски и разпределението между осигурено лице и осигурител. 

Не се променят и принципите за изплащане на обезщетенията при безработица, които представляват 60 % от средния осигурителен доход на лицето, както и обезщетението за майчинство, което представлява 90 % от осигурителния доход за определен период от време. По отношение на втората година на майчинство, то е разработено при условия на действащо законодателство, добави той. 

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., съобщиха от НОИ. 

Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание, посочват още от НОИ.
 
Елена Николова/БТА