Социални проблеми в основата на безредиците в „Красна поляна”
Социални проблеми в основата на безредиците в „Красна поляна” / Снимки: Sofia Photo Agency

Безредиците в столичния квартал „Красна поляна” се дължат на натрупаните тежки социални проблеми на ромското население там. Напрежението няма да затихне от само себе си и затова е необходима целенасочена политика, най-вече от страна на общината. Това каза председателят на Дискусионния клуб за социална и местна политика Николай Белалов. Той допълни, че лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев е „главният заподозрян” за напрежението в „Красна поляна” от началото на седмицата.

Белалов обясни, че конкретният повод за безредиците в „Красна поляна” е слух, който е бил пуснат от “заинтересовано лице”. Защо според дискусионния клуб това заинтересовано лице е именно Цветелин Кънчев, Николай Белалов обясни:

„Фактът, че Цветелин Кънчев беше основният преговарящ, за нас го прави основния заподозрян. Тъй като той пуска този слух, след което отива и потушава напрежението. И вероятно той е организаторът на този процес, но не е сигурно, защото нямаме доказателства. Просто фактите го показват това”.

Нерешените социални проблеми, които поддържали недоволството на ромите в квартала, са свързани основно с ниското образование, липсата на работа,
Социални проблеми в основата на безредиците в Красна поляна
netinfo
транспорта, лошите пътища, канализацията и водоснабдяването. “Красна поляна” е един беден и забравен квартал. Може би, защото гласува с “червено”, отбеляза председателят на дискусионния клуб на столичните социалисти.

На последното си заседание участниците в клуба са обсъдили и ситуацията около боклука на София. В следващите месеци кризата с отпадъците може отново да се изостри, смятат от клуба. Основната причина за това е липсата на сметище и бавенето на проекта за инсталация за третиране на битовите отпадъци.