Социалдемократите скочиха срещу плоския данък
Социалдемократите скочиха срещу плоския данък / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Политическо движение "Социалдемократи" няма да подкрепи въвеждането на плоското данъчно облагане. Според формацията плоският данък няма да повиши събираемостта, като ще ощети хората с ниски доходи.

Като социалдемократи не можем да подкрепим плоския данък, заяви лидерът на движението Николай Камов, който е и депутат от Коалиция за България. Според политическата формация плоското облагане няма да създаде стимули за икономиката и по-висок растеж, ще нанесе удар върху хората със свободни професии и ще влоши социалната справедливост.

"При плоския данък четири пъти ще намалее облагането ми като депутат - и ще стане 150 лева вместо 600 лева, но представете си на един човек с 200 лева заплата да му вземете 20 лева данък" - посочи като пример Камов.

Според ПД "Социалдемократи" с плоския данък тройната коалиция е направила услуга на дясната опозиция и десните сега ще можели да трупат точки от критики към правителството, забравяйки кой е авторът на идеята.

Според партията този тип облагане се разминавал напълно с предизборната платформа на Коалиция за България. Оспорваме легитимността на БСП да преговаря за такава политика - плоският данък отменя предизборните обещания на левицата за семейно подоходно облагане и за справедлива данъчна скала - заявиха още от движението.